Veel jongeren willen wel verhuizen, maar kunnen geen woning vinden

Veel jongeren willen wel verhuizen, maar kunnen geen woning vinden

Het aantal mensen dat wel wil verhuizen maar geen woning kan vinden is sinds 2015 verdubbeld. Dat meldt statistiekbureau CBS woensdag. Vooral jongeren die nog bij hun ouders wonen en alleenstaanden onder de veertig hebben problemen bij het vinden van een huis.

In 2015 gaf bijna 3 procent van de mensen aan geen woning te kunnen vinden, terwijl hij of zij wel op zoek was naar een ander huis. In 2021 was dit ruim 6 procent. Dat komt neer op een toename van bijna 400.000 mensen in 2015, tot bijna 900.000 in 2021. Het zijn vooral mensen die geen koopwoning bezitten die in 2021 ergens anders wilden gaan wonen.

Vooral in de grote steden bleek het moeilijk om te verhuizen. In Noord-Holland en Utrecht was het bijvoorbeeld het het moeilijkst om te verhuizen. In Drenthe, Overijssel en Limburg ging dat een stuk makkelijker.

De prijzen voor koophuizen zijn de afgelopen jaren sterk gestegen. Vooral in de tweede helft van vorig jaar en de eerste helft van dit jaar schoten de prijzen omhoog. Maar sinds enkele maanden is er juist sprake van een lichte daling.

Het CBS liet dinsdag weten dat de prijzen voor koopwoningen in oktober opnieuw iets minder hoog waren dan de maand ervoor. Het gaat om een kleine daling van 0,5 procent in vergelijking met de prijzen van september.