De huren in de vrije sector stegen het afgelopen halfjaar met 3% per m2. Deze stijging geldt voor huurappartementen in het geliberaliseerde segment en als er een verhuizing plaatsvindt. Deze stijging vlakt af ten opzichte van de voorafgaande periode. NVM en VGM NL vragen zich daarom af: is het plafond wat huurders kunnen en willen betalen in zicht?

Woningen in de vrije huursector laten bij mutatie een stijging zien van 3,6% per m². Dit maken Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL) en de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen (NVM) vandaag bekend. De cijfers hebben betrekking op ruim de helft van alle transacties binnen de vrije huursector in ons land over de eerste helft van 2018. De NVM-makelaars en VGM NL-vastgoedmanagers waren betrokken bij in totaal 23.918 huurtransacties. Van deze transacties lagen er 19.692 boven de liberalisatiegrens.

Groot tekort in middensegment
De gemiddelde m²-prijs van een huurwoning in de vrije sector steeg naar €10,98. Gemiddeld betalen mensen voor een huurwoning boven de liberalisatiegrens in Nederland €1.031 per maand. De afgelopen jaren heeft de gemiddelde huurprijs per m² een duidelijke stijging laten zien. Die laat nu voor het eerst een afvlakking zien. Volgens VGM NL en NVM wijst dit erop dat huurprijzen niet ongelimiteerd kunnen blijven stijgen.

Na jaren van sterke stijging van de gemiddelde huurprijs per m2 bij appartementen is vanaf eind vorig jaar zichtbaar dat deze stijging minder groot is geworden en dat de groei bij woonhuizen inmiddels groter is dan die bij appartementen.

Hoofdkantoor
Westhavendijk 13
4463 AD GOES
Email: info@connect-verhuur.nl
Telefoon: 085 - 3033 949

Partners