Mag ik mijn huis verhuren?

Mag ik mijn huis verhuren?

U wilt uw huis verhuren, maar mag dat eigenlijk zomaar?

Soms is de aanleiding positief, bijvoorbeeld als u gaat samenwonen of voor een bepaalde periode naar het buitenland gaat voor uw werk. De aanleiding kan ook zijn dat u zelf al een nieuw huis gekocht heeft, maar uw oude huis nog te koop staat of dat u wegens mantelzorg voor een langere periode bij iemand gaat inwonen. Wat de aanleiding ook is, u wilt zo snel mogelijk weten wat de mogelijkheden van kortdurende verhuur van uw woning zijn zonder dat u de rest van uw leven aan een huurcontract vastzit.

Dit artikel beantwoord al uw vragen op het gebied van uw huis verhuren. Mocht u na het lezen van dit artikel besluiten om uw huis in de verhuur te zetten, neem dan gerust contact op met VVB WONEN om zo snel mogelijk uw woning te kunnen verhuren.

Mag ik mijn huis verhuren: voordelen van verhuur

Eigenlijk liggen de voordelen van het verhuren van uw woning voor de hand. In tegenstelling tot leegstand levert het verhuren van uw woning geld op, daarnaast schrikt het krakers af en u kunt met uw huurder afspreken dat het nodige klein onderhoud in uw woning uitgevoerd blijft worden.

Bij bezichtigingen door potentiële kopers geeft een bewoonde woning een betere indruk dan een leegstaand huis. Niet alleen heeft u de voordelen van huuropbrengsten, ook zal uw huis meer opleveren mocht u het uiteindelijk willen verkopen.

De huuropbrengsten zijn in principe onbelast, maar u moet er wel rekening mee houden dat de woning inclusief de bijbehorende hypotheekschuld in box 3 van de inkomstenbelasting zal gaan vallen. Bij een hoge hypotheek zal dit fiscaal gunstig kunnen zijn, bij een lage hypotheek kan dit echter een fiscaal nadeel kunnen betekenen.

Mag ik mijn huis verhuren: nadelen van verhuur

Hierboven werd al aangestipt dat de verhuur van uw woning negatieve fiscale consequenties kan hebben, maar veelal zullen de voordelen van de huuropbrengsten hiertegen opwegen. Er zijn echter mogelijk andere nadelen die veel belangrijker zijn en als u deze niet tijdig onderkent, kan de verhuur van uw woning een blok aan uw been worden.

Veel hypotheekverstrekkers hebben een clausule ingebouwd dat het onderverhuren van uw woning verboden is. Zolang u keurig de rente en aflossing betaalt, is er waarschijnlijk geen vuiltje aan de lucht, maar als u de huuropbrengsten nodig heeft om uw hypotheek af te lossen en uw huurder blijft in gebreke, kan het misgaan. Het is dus belangrijk om met uw hypotheekverstrekker om tafel te zitten voordat u uw woning gaat verhuren.

Ook de gemeente of uw verzekeringsmaatschappij kan bijzondere voorwaarden stellen bij de verhuur van uw woning. Zorg ervoor dat u hiervan op de hoogte bent en neem contact op als dit nodig mocht zijn. Het is vooral van belang om de gemeentelijke wet- en regelgeving er goed op na te slaan, daarnaast moet u leges betalen, die van plaats tot plaats kunnen verschillen.

Regels en wetgeving rondom verhuur

Als u van uw hypotheekverstrekker toestemming hebt gekregen en u weet zeker dat er geen andere belemmeringen zijn bij uw gemeente of andere instanties, is het zaak om u goed te verdiepen in de nationale regels en wetgeving. De Nederlandse wetgeving beschermt in hoge mate de huurder. Koop breekt geen huur is een bekende zin in de vastgoedwereld en het kan zijn dat alleen deze zin u al weerhoudt om na de te denken over de verhuur van uw huis.

Gelukkig is dit nergens voor nodig. Vanaf 1981 kent Nederland namelijk de Leegstandswet, die vooral bedoeld is om onwenselijke leegstand van woningen en gebouwen tegen te gaan. Hoewel de bedoeling van deze wet goed was, is deze nooit volledig uitgevoerd omdat er sprake was van veel administratieve rompslomp.

De nieuwe Leegstandswet

In 2013 is deze wet versoepeld, waardoor het verhuren van uw woning een stuk eenvoudiger is geworden. Niet alle huurbeschermingsmaatregelen gelden als u voldoet aan enkele vereisten, waardoor het verhuren van uw woning voor een relatief korte periode een stuk eenvoudiger is geworden.

De eerste huurperiode is zes maanden, dit is een vrij harde eis en alleen als dit geen probleem voor u is, heeft het zin om verder te lezen. Na deze zes maanden kunt u de huur opzeggen met een opzegtermijn van drie maanden, wat natuurlijk een meer dan redelijke periode is, ook bij een eventuele verkoop van uw huis. Natuurlijk staat het u altijd vrij om met de huurder andere afspraken te maken, maar houd dan wel rekening met deze wettelijke termijnen.

Mag ik gebruik maken van de Leegstandswet?

Er is een aantal harde eisen waaraan de woning moet voldoen die genoemd zijn in de Leegstandswet. Deze zijn in de meeste gevallen voor u wellicht niet van toepassing, maar het is goed om deze wel te kennen.

De woning is in de laatste twaalf maanden door uzelf bewoond geweest. In het geval van een nieuwbouwwoning (korter dan 12 maanden geleden opgeleverd), bent u de eerste bewoner sinds de oplevering, of is de woning sinds de oplevering onbewoond gebleven. Daarnaast mag de woning maximaal 3 jaar (geheel of gedeeltelijk) verhuurd zijn geweest in de periode van 10 jaar voordat de woning leeg kwam te staan, maar dit is waarschijnlijk voor u niet van toepassing.

Zoals u ziet voldoet u al heel snel aan deze eisen en kunt vrijwel altijd een beroep doen op deze Leegstandswet.

Hoelang mag ik mijn huis verhuren?

Tegenwoordig krijgt u een vergunning voor vijf jaar en normaal gesproken hoeft u ook niet langer dan vijf jaar gebruik te maken van de wetgeving met betrekking tot de verhuur van uw woning. Houd u wel heel goed in de gaten dat u niet over deze periode heengaat. Na vijf jaar kan uw huurder namelijk aanspraak maken op het gewone huurrecht en daarmee is zijn of haar positie een stuk sterker.

Waar moet ik nog meer aan denken?

U heeft kunnen lezen dat voor het verhuren van uw woning toestemming nodig is van uw hypotheekverstrekker en de gemeente waarin u woont. Daarnaast is het van belang uw verzekeringsmaatschappij in te lichten. Dit laatste is niet onbelangrijk, omdat voor de verzekering van uw inboedel bij verhuur andere voorwaarden gelden.

Normaal gesproken is dit slechts een formaliteit, maar wel een die u niet mag vergeten. Mocht u namelijk aanspraak willen doen op uw verzekering, is het van belang dat ook dit goed geregeld is.

U heeft al kunnen lezen dat ook de Belastingdienst om de hoek komt kijken bij de verhuur van uw woning. De fiscale wet- en regelgeving is gelukkig duidelijk, maar het is wel zaak dat u van tevoren weet hoe uw definitieve aangifte eruit komt te zien. Eventuele fiscale tegenvallers kunt u maar beter op voorhand weten. Het kost weinig tijd om dit uit te zoeken en daarmee kunt u vervelende verrassingen voorkomen.

Ik weet voldoende, en nu?

Na het lezen van dit stuk heeft u uw keuze hopelijk gemaakt. Het kan zijn dat u bij nader inzien uw woning niet wilt gaan verhuren, maar de kans is echter groot dat uw twijfels volledig verdwenen zijn.

Mocht dit laatste het geval zijn, dan is er geen tijd meer te verliezen. Elke dag dat u nu nog wacht, loopt u huurinkomsten mis en dat zou zonde zijn.

Mag ik mijn huis verhuren? Met deze vraag bent u dit artikel gaan lezen en is het antwoord inmiddels een volmondig ja, neem dan contact met VVB WONEN op. VVB WONEN is al 25 jaar gespecialiseerd in het verhuren en beheren van vastgoed.

Wij zijn de trotse bezitter van het Keurmerk Verhuurdersbelangen, waardoor wij u alle zekerheid kunnen bieden bij de tijdelijke verhuur van uw woning. Een jaarlijkse audit en controle op de gedragscode bij VVB WONEN geven u alle rust om de verhuur van uw woning van VVB WONEN over te laten.

Twijfel dus niet langer en neem contact op met VVB WONEN voor vrijblijvend advies.