Uw huis in Zeeland staat al langer te koop en u bewoont het zelf niet meer. Of u vertrekt voor langere tijd naar het buitenland. In beiden gevallen staat uw huis dus langere tijd leeg. En uiteraard zijn er meer situaties denkbaar waarbij uw huis leeg staat.

U denkt er daarom over om uw huis in Zeeland te verhuren, maar u kunt de knoop maar niet doorhakken. Wij zetten op een rij wat de voor- en nadelen zijn van verhuren woning in Zeeland.

Voordelen van verhuren woning in Zeeland

Huurinkomsten

Het grote voordeel, en voor veel verhuurders één van de belangrijkste redenen, is de garantie van maandelijkse huurinkomsten vanaf het moment dat u een huurder heeft.

De huuropbrengst kan uw maandelijkse hypotheeklasten deels compenseren of zelfs ruimschoots overtreffen. In het laatste geval verdient u dus op uw huis! Goed om te weten: dit zijn onbelaste inkomsten, u draagt niets af aan de belastingdienst.

Sociale controle en veiligheid

Een andere reden die voor veel mensen vaak de doorslag geeft: als uw huis wordt bewoond geeft dat een veilig idee. De huurder let als het ware op uw eigendom. Uw woning wordt ook meteen onaantrekkelijk voor vandalen en krakers. Het is immers bewoond en wordt in de gaten gehouden. Bijkomend voordeel is dat u van de huurder ook mag verwachten dat hij of zij de tuin enigszins onderhoudt. Zeker als u niet meer in de buurt woont of zelfs in het buitenland verblijft ontzorgt u zichzelf hiermee.

Aantrekkelijker voor de verkoop

Als uw huis te koop, maar leeg, staat is het voor veel potentiële kopers niet echt aantrekkelijk. Een huis dat bewoond is doet het beter op de huizenmarkt.

Betere onderhandelingspositie

Een geïnteresseerde koper verwacht dat hij een lagere prijs kan bieden als een huis onbewoond is. Hij gaat er (vaak terecht) van uit dat de eigenaar het liever vandaag dan morgen verkoopt, om van de maandelijkse, en vaak dubbele, lasten af te zijn. Als er iemand anders in uw woning verblijft verandert de onderhandelingspositie meteen in uw voordeel: de kandidaat-koper beseft dan dat u waarschijnlijk geen enkele haast heeft.

Andere financiële voordelen

Behalve de maandelijkse huurinkomsten zijn er nog meer financiële voordelen: de gemeentelijke belastingen en heffingen (denk bijvoorbeeld aan rioolrecht) kunt u doorberekenen aan de nieuwe, tijdelijke bewoner. En tot slot vervalt uw eigenwoningforfait voor dit huis.

Nadelen van verhuren woning in Zeeland

De nadelen betreffen vooral risico’s, waarvan de kans groot is dat ze niet optreden. Toch willen we ze wel noemen:

Risico van niet of laat betalen

De kans bestaat dat de huurder het iets minder nauw neemt met financiële afspraken dan u zelf doet. U kunt zich afvragen hoe erg het voor u is als u het afgesproken maandelijkse bedrag wat later in de maand ontvangt. Schrikt u ervan als u juridische stappen moet ondernemen? In geval van duidelijke afspraken zult u altijd in het gelijk worden gesteld (wanprestatie van de huurder), kunt u indien gewenst het huurcontract laten ontbinden en krijgt u de achterstallige huur alsnog.

Geen goede huisvader

U mag van de huurder verwachten dat hij netjes met uw eigendom omgaat, maar zekerheid heeft u niet. Wel is het zo dat u de huurder aansprakelijk kunt stellen mocht er iets sneuvelen tijdens de bewoning of wanneer u beschadigingen constateert aan het eind van de verhuurperiode. Foto’s maken vlak voor de sleuteloverdracht en de huurder laten tekenen voor de woning in de staat op dat moment kan het u daarbij al wat makkelijker maken.

Minder zicht op uw eigendom

Dit kan spelen als uw woning te koop staat: dat er iemand anders in uw huis woont betekent dat u minder controle heeft over de staat tijdens een bezichtiging. Uiteraard kunt u daar van tevoren afspraken over maken met de potentiële huurder.

Financiële nadelen

Tegenover een reeks financiële voordelen staat een beperkt aantal nadelen. Behalve het risico van te laat (of niet) betalen mag u de hypotheekrente niet meer aftrekken en heeft u eventueel te maken met bemiddelingskosten als u een tussenpersoon, zoals een verhuurmakelaar, inschakelt. Let wel: dit is degene die kennis heeft van de markt, kan adviseren bij het opstellen van het huurcontract en kennis heeft van wetgeving op dit gebied.

Belangrijk: de VvE

Als u lid bent van een Vereniging van Eigenaren (VvE) blijft u als eigenaar verantwoordelijk voor de betaling hieraan. Wel kunt u dit eventueel doorberekenen aan de huurder. Is de opstalverzekering ook geregeld via de VvE? Geef dan via de VvE aan de verzekeraar door dat de woning is verhuurd.

Verhuren woning in Zeeland: de afweging

Als u bovengenoemde voor- en nadelen voor uw situatie naast elkaar zet is het belangrijk om te beseffen dat de voordelen eigenlijk allemaal zekerheden zijn. De nadelen daarentegen zijn vooral mogelijke risico’s waarvan het lang niet zeker is dat ze optreden.

Wilt u advies over verhuren van uw woning in Zeeland?

Uiteraard is het aan u om bovenstaande voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen. Wij kunnen niet de beslissing voor u nemen, maar u wel door onze uitgebreide ervaring met het verhuren van woningen een eerlijk advies geven. Wij weten waarover we praten.

VVB-WONEN kan u helpen met het verhuren en beheren van uw vastgoed in Zeeland. Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden. We beantwoorden graag uw vragen en helpen om eventuele onduidelijkheden helder te krijgen.

Hoofdkantoor
Westhavendijk 13
4463 AD GOES
Email: info@connect-verhuur.nl
Telefoon: 085 - 3033 949

Partners